Телефон за контакти: +359 89 999 80 20


Избор на парцел

  • 15/11/2017 22:43
На какво да обърнем внимание по време на избора на подходящия парцел ...
1

Човек и добре да живее, един ден решава, че ограниченото пространство на дома тип апартамент вече е тясно за семейството, хобитата и евентуалните домашни любимци. Че иска двор, а не пейка пред входа и чист въздух вместо смог.

И започва да търси. Чрез агенции, познати, интернет, както и разхождайки се целенасочено в близките до града му населени места. В едни се влюбва, други отпадат още с паркирането до тях. Кое следва да е водещото в такива ситуации – практичността на парцела или емоцията да го почувстваш свое?

Тук започва сериозната част, която ще Ви даде някои насоки, които биха могли да Ви спестят редица проблеми в бъдеще.

Собственост на парцела – ако сериозно сте се спрели на даден парцел, изискайте от брокера или собственика копие от нотариалния акт. Поискайте и копия от всички други предишни нотариални актове. Не всеки, разбира се, ще Ви ги даде. Но все пак, последният нотариален акт съвсем скоро може да стане изискуем документ по сделката за покупко-продажба на имота, така че, ако откажат да Ви дадат копие, това е предупредителен симптом за нещо нередно.

Когато го получите, съветваме Ви да отделите малко време за проучване и да отидете с него в Агенция по вписванията, където да попълните заявление и срещу такса да получите копие от предишния нотариален акт, свързан с имота, след това с ново заявление и срещу нова такса ще си осигурите копие и от по-предишния нотариален акт. Нашият съвет е да продължите с проучването на собствеността поне 10 години назад, а най-добре до първия документ въобще, издаван за този парцел. Само така ще сте сигурни какво купувате, колко пъти е бил препродаван и дали някой наследник не е бил ощетен, който да изникне и да предяви претенции към (част от) новия Ви имот впоследствие. С цялата събрана информация се консултирайте с юрист, преди да вземете окончателното решение за покупката на имота.

И последен съвет – ако купувате урегулиран поземлен имот (УПИ), попитайте дали имотът е изваден от Поземления фонд (процедура, която също е свързана с документация и бюрокрация, т.е. ще струва Вашето време и пари, но никой няма да Ви го каже докато траят преговорите за имота). Вие купувате УПИ, т.е. имате пълното право да изискате от досегашния собственик първо да го извади за негова сметка от Поземления фонд и след това да сключите сделката. Консултирайте се още в тази предварителна фаза с юрист и техническо лице с опит в различни казуси, за да знаете какво купувате и какво Ви очаква.

И накрая, Честито! На прага сте на едно вълнуващо приключение, наречено Строеж на къща.

А, ако сме Ви били полезни с тази статия, може да ни препоръчате на приятел!

Вижте повече за нашите услуги.

Предишна статияСледваща статияМоже да ни намерите на:

   Тел: +359 89 999 80 20

   Email: kanevltd@gmail.com

 

Последвайте ни и тук:

    • Facebook