Телефон за контакти: +359 89 999 80 20


Избор на строител и архитект

  • 05/12/2017 12:24
Строителят с опит би могъл да Ви спести пари още преди архитектът да е проектирал Вашата къща.
1

След като сте открили Вашия парцел-мечта (или този, който може да си позволите) и сте преминали през процеса на покупко-продажбата, нотариалните такси и местните данъци, който най-често е съпътстван и от успореден процес на събиране на оферти за финансиране и документи за отпускането на капитала (кредита), изповядали сте сделката, изчакали сте всички държавни срокове и вече държите в ръцете си него, заветния нотариален акт за Вашия имот, е време за … също така важния избор на строител. Мислехте, че ще кажем архитект? Не, ние сме на мнение, че първо трябва да си намерите доверен строител, с когото да обсъдите конструкцията, визията и бюджета си, за да може още преди етапа проектиране той да Ви предложи най-оптималния вариант за Вашата къща, тъй като има много начини за постигане на една и съща визия.

На база уменията и практиката си, един опитен инженер, ще Ви предложи по-изгодния начин за осъществяване конструкцията на сградата и ще Ви обърне внимание навреме колко биха Ви стрували красивите архитектурни детайли, които после ще разчертае архитекта Ви. Отидете заедно на парцела, огледайте денивелацията и изложението и бъдете отворени за всички практични съвети, които неговото опитно око ще забележи. Посещавайте имота си в различно време от деня и дори сезон. Обърнете внимание на вятъра, дали мястото е в „дупка“ и въздухът не се движи или е „ветрилник“. Колкото и да не Ви се вярва, че това има значение в момента на посещението Ви там, то има значение за избора на изолация, на стъклопакета и дограмата, и на цялостната Ви отоплителна инсталация.

Пример от практиката: парцел в ниското, в „дупка“, въздухът не се движи и както това е плюс за зимния сезон, така е минус за летния и изисква монтаж на климатици. Оттам, цялостната Ви отоплителна система може да е на климатици, а да сложите камина само за разкош. С помощта на строителя, може да сте наясно още от самото начало с тези детайли и архитектът да Ви проектира къщата по този начин, като така ще избегнете заплащането на корекции по проекта, внасянето на изменения в общината и изпълнение на самото строителство по един начин, а после практиката да Ви накара да направите промени.

Друг пример от практиката: парцел се намира на поляна, която е „ветрилник“ – тази къща няма нужда от климатици, само от качествена изолация и дограма в съчетание с правилния избор на стъклопакет. Ако забележите, че ветровете са предимно от една посока, може да го съобразите и при разположението на бъдещата Ви веранда.

В заключение, можем да кажем, че всеки един детайл, струва пари. Всичко отнема и време. Времето на архитекта, на изпълнителя на строежа, на служителите в общината и въобще на всички държавни институции, с които ще Ви се наложи да влезете в контакт. Затова изборът на строител е от изключително значение за цялостната организация, изпълнение, резултат и разход на време и пари, за да извървите пътя успешно и с най-оптимално съотношение на тези два най-важни елемента.

А, ако сме Ви били полезни с тази статия, може да ни препоръчате на приятел!

Вижте повече за нашите услуги.

Предишна статияСледваща статияМоже да ни намерите на:

   Тел: +359 89 999 80 20

   Email: kanevltd@gmail.com

 

Последвайте ни и тук:

    • Facebook