Телефон за контакти: +359 89 999 80 20


Строеж на еднофамилна къща и цена на квадратен метър. Защо да предпочетем наемането на строителна фирма пред бригада?

  • 04/03/2019 09:57
Защо строителят казва една цена, а после строежът на къщата ми излиза и 50% отгоре?
1

Проблемите на оферирането не са от вчера. От “Кънев 2000“ Ви препоръчваме да се договорят както единични цени, така и крайна цена за обекта. Това означава, че строителят е проверил всички количествени сметки (КС), добавил е липсващите и е отчел всички особености на Вашия обект.

Защо се получава разликата?

Първо, на етап „Проектиране“ всеки проектант съставя КС по своята част без връзка с другите колеги. Когато свързваш количествата по всички части, едни строително-ремонтни работи (СМР) отпадат, но много други се добавят, т.нар. свързване на проекта в технологична цялост. Почти винаги липсват подготвителните СМР, като подготовка на път, водоизточник, енергоизточници, огради. Тези СМР обикновено са в графата „Забележки“, т.нар. дребен шрифт.

Второ, когато се подава оферта към непознат клиент, винаги се попълва КС от проектантите и се дават най-ниско качествените материали, за да изглежда цената атрактивна. Всичките междинни СМР (например грундиране, почистване, начин на снабдяване с материали особено за обекти, където липсва вариант за механизация и др.) умишлено не се споменават.

И не на последно място, при строежа  на къщи, някои разходи може да изглеждат дразнещо скъпи поради натрупването на голям разход на хора и механизация върху малки количества.

Строителят с опит би могъл да Ви спести пари още преди архитектът да е проектирал Вашата къща.

Задължително трябва да споменем и грешките на инвеститора. Най-типично срещаната е три месеца преговори за цена на квадратен метър груб строеж между 100 и 150 евро на квадрат и решението на инвеститора да купи плочки за банята от 100 евро на квадратен метър или 20 000 лева за 100 м2 етаж и 15 000 лв. за една баня. Виновен е строителят, разбира се.

Опитът показва, че цените, които дават коректните строителни фирми, са почти еднакви. В много случаи и по-ниски от цените на така наречените „евтини бригади“. Винаги вземайте цени от бригади и цени от фирми. Голяма грешка е да смятате, че неорганизирана група хора ще Ви струва по-евтино материално и емоционално.

При изпълнението на функцията „Технически ръководител“ за обекти пета категория или къщи се сблъскваме постоянно с лошите инвеститорски решения. Само в приблизително 10% от случаите строителството се оскъпява от слаб, непълен или преекспониран проект.

Тук може да видите повече за функцията на „инвеститорския контрол“.

Направете своето запитване към нас още днес на 089 999 80 20 или на  kanevltd@gmail.com.

Всеки може да започне Вашия строеж, но ние даваме гаранция, че можем да го доведем до успешен край. Срещаме се партньори, разделяме се приятели!

Ако сме Ви били полезни с тази статия, може да ни препоръчате на приятел!

Вижте повече за нашите услуги.

Предишна статияСледваща статияМоже да ни намерите на:

   Тел: +359 89 999 80 20

   Email: kanevltd@gmail.com

 

Последвайте ни и тук:

    • Facebook